LUQSUS-K är ett paket med frågeformulär och beräkningsprogram, skapat i syfte att erbjuda lättanvända kliniska verktyg för att identifiera förstadier av utmattningssyndrom samt upplevd belastning i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. LUQSUS-K har utvecklats vid Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet och innehåller följande instrument:
LUQSUS-K för individundersökning är själva basen i LUQSUS-K. Det är således detta program man måste bekanta sig med först. När man lärt sig att behärska LUQSUS-K för individundersökning, kan man välja att fördjupa sig i de två tilläggsmoduler som finns, se rubriken Tilläggsmoduler nedan.
En introduktion till LUQSUS-K finns här:
Introduktion till LUQSUS-K
För detaljerad information, studera gärna manualen:
LUQSUS-K är kostnadsfritt att använda, men man måste godkänna ett användaravtal där man intygar att man kommer använda programmet på ett kunnigt och seriöst sätt. Du kan granska användaravtalet i förväg här:
– Windows 7 eller senare
– Excel 2010 eller senare
– Pdf-läsare ( t ex Adobe reader: https://get.adobe.com/se/reader/ )
När du bestämt dig för att ladda ner LUQSUS-K för individundersökning, klickar du på följande länk och följer anvisningarna:
Installationsanvisning för LUQSUS-K v.3.1
De två tilläggsmoduler som finns är supplement till LUQSUS-K för individundersökning och kan användas först efter att man installerat och lärt sig basprogrammet:
1. LUQSUS-K för gruppundersökning, som är ett beräkningsprogram för grupper, där resultat för upp till 1000 individer kan matas in. Detta tilläggsprogram beskrivs separat på annan sajt, se vänster-spalten. [Eller så kan man här lägga en länk till menyvalet ”LUQSUS-K för gruppundersökning”]
2. Klinisk handbok för LUQSUS-K, som är en guide för den praktiska tillämpningen av LUQSUS-K inom företagshälsovården, se separat sajt i vänster-spalten. [Eller så kan man här lägga en länk till menyvalet ”Klinisk handbok för LUQSUS-K”].
Separata sidor för detta finns i den övergripande menyn för LUQSUS-K, se vänsterspalten.
Kai Österberg, docent och psykolog, knuten till Institutionen för psykologi, Lunds universitet.
Metodansvarig
Kai Österberg, Institutionen för psykologi, Lunds universitet