Arbetsrelaterade smittor uppstår när en anställd exponeras för smittämnen i sitt arbete. Det kan röra sig om virus, bakterier, svamp eller parasiter som sprids via blod, luft, kontakt med djur eller förorenat material. Dessa smittor kan leda till både akuta och långsiktiga hälsorisker, särskilt i yrken där man hanterar människor, djur eller biologiskt material.
Exempel: Hepatit B, Hepatit C, HIV
Riskmiljöer: Hälso- och sjukvård, tandvård, laboratorier
Smittvägar: Stick- och skärskador, kontakt med blod och kroppsvätskor
Förebyggande: Vaccin (mot Hepatit B), skyddsutrustning, säkra stickskyddssystem
Exempel: Tuberkulos, influensa, COVID-19
Riskmiljöer: Vård, skola, kollektivtrafik, callcenter
Smittvägar: Aerosoler och droppsmitta
Förebyggande: Ventilation, munskydd, hygienrutiner, vaccination
Exempel: Salmonella, Campylobacter, Q-feber, mjältbrand
Riskmiljöer: Jordbruk, slakteri, veterinärverksamhet, livsmedelsindustri
Smittvägar: Kontakt med djur eller animaliska produkter
Förebyggande: Hygien, skyddskläder, utbildning
Exempel: Norovirus, Hepatit A, E. coli
Riskmiljöer: Restaurang, vård, skolor, livsmedelsproduktion
Smittvägar: Fekal-oral smitta via kontaminerat vatten/mat
Förebyggande: God handhygien, livsmedelshantering, desinfektion
Exempel: Ringorm, skabb
Riskmiljöer: Vård, äldreomsorg, militär, sportanläggningar
Smittvägar: Hudkontakt, delad utrustning
Förebyggande: Rengöring, isolering vid utbrott