Arbetsrelaterad smitta

Att förebygga arbetsrelaterade smittor är avgörande för att skydda både arbetstagare och samhället i stort. Smittor kan spridas via blod, luft, djurkontakt eller förorenade ytor, och kan leda till allvarlig sjukdom eller långvarig frånvaro. För att minska riskerna används skyddsutrustning, hygienrutiner, vaccinationer, utbildning och anpassade arbetsrutiner. Dessa regleras ofta genom föreskrifter från Arbetsmiljöverket och smittskyddsmyndigheter.

Vanliga arbetsrelaterade smittor

1. Blodburna virus

Exempel: Hepatit B, Hepatit C, HIV

Riskmiljöer: Hälso- och sjukvård, tandvård, laboratorier

Smittvägar: Stick- och skärskador, kontakt med blod och kroppsvätskor

Förebyggande: Vaccin (mot Hepatit B), skyddsutrustning, säkra stickskyddssystem

2. Luftburna smittor

Exempel: Tuberkulos, influensa, COVID-19

Riskmiljöer: Vård, skola, kollektivtrafik, callcenter

Smittvägar: Aerosoler och droppsmitta

Förebyggande: Ventilation, munskydd, hygienrutiner, vaccination

3. Zoonoser (djursmittor)

Exempel: Salmonella, Campylobacter, Q-feber, mjältbrand

Riskmiljöer: Jordbruk, slakteri, veterinärverksamhet, livsmedelsindustri

Smittvägar: Kontakt med djur eller animaliska produkter

Förebyggande: Hygien, skyddskläder, utbildning

4. Vatten- och livsmedelsburna infektioner

Exempel: Norovirus, Hepatit A, E. coli

Riskmiljöer: Restaurang, vård, skolor, livsmedelsproduktion

Smittvägar: Fekal-oral smitta via kontaminerat vatten/mat

Förebyggande: God handhygien, livsmedelshantering, desinfektion

5. Svamp- och parasitinfektioner

Exempel: Ringorm, skabb

Riskmiljöer: Vård, äldreomsorg, militär, sportanläggningar

Smittvägar: Hudkontakt, delad utrustning

Förebyggande: Rengöring, isolering vid utbrott

Metodansvarig

Jakob Riddar, AMM Syd