Att förebygga arbetsrelaterade smittor är avgörande för att skydda både arbetstagare och samhället i stort. Smittor kan spridas via blod, luft, djurkontakt eller förorenade ytor, och kan leda till allvarlig sjukdom eller långvarig frånvaro. För att minska riskerna används skyddsutrustning, hygienrutiner, vaccinationer, utbildning och anpassade arbetsrutiner. Dessa regleras ofta genom föreskrifter från Arbetsmiljöverket och smittskyddsmyndigheter.
Exempel: Hepatit B, Hepatit C, HIV
Riskmiljöer: Hälso- och sjukvård, tandvård, laboratorier
Smittvägar: Stick- och skärskador, kontakt med blod och kroppsvätskor
Förebyggande: Vaccin (mot Hepatit B), skyddsutrustning, säkra stickskyddssystem
Exempel: Tuberkulos, influensa, COVID-19
Riskmiljöer: Vård, skola, kollektivtrafik, callcenter
Smittvägar: Aerosoler och droppsmitta
Förebyggande: Ventilation, munskydd, hygienrutiner, vaccination
Exempel: Salmonella, Campylobacter, Q-feber, mjältbrand
Riskmiljöer: Jordbruk, slakteri, veterinärverksamhet, livsmedelsindustri
Smittvägar: Kontakt med djur eller animaliska produkter
Förebyggande: Hygien, skyddskläder, utbildning
Exempel: Norovirus, Hepatit A, E. coli
Riskmiljöer: Restaurang, vård, skolor, livsmedelsproduktion
Smittvägar: Fekal-oral smitta via kontaminerat vatten/mat
Förebyggande: God handhygien, livsmedelshantering, desinfektion
Exempel: Ringorm, skabb
Riskmiljöer: Vård, äldreomsorg, militär, sportanläggningar
Smittvägar: Hudkontakt, delad utrustning
Förebyggande: Rengöring, isolering vid utbrott
Metodansvarig
Jakob Riddar, AMM Syd